De boer is troef!

De boer is troef.

Hieronder de originele tekst van Normaals’ liedje van “De boer is troef.”

De boer is troef, de boer is troef
De ene keer geet ’t gladjes, de ander keer geet ’t stroef

Zo deur de eeuwen hen, was ’t boertje niet in tel
Moar toen kwam de hongerwinter, en toen wisten zie ’t wel
Op fietsen zonder bende kwam’m zie schooieren um spek
De EEG trapt ons weer terug, moar de boer die is niet gek

De boer is troef, de boer is troef
De ene keer geet ’t gladjes, de ander keer geet ’t stroef

Hier en doar dan zie-j nog weles een olderwetsen boer
Hie kan zich nauwlijks redden moar toch hult hij zich stoer
Dat olderwetse keihard werken, trik ‘m der wel bij
Moar als ’s maans de wekker geet, begint ’t weer op nij

De boer is troef, de boer is troef
De ene dag bu-j koning en de andere dag een boef

En zo is het maar net, die Bennie Joling had het al langer door.

Nu de boeren zo aan het protesteren zijn, zet je dat toch wel aan het denken. Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Dat vroeg ik mezelf zo af en ik stortte mij op enkele artikelen hierover geschreven. Ik ga ze niet citeren, als je ook wat meer van deze materie wil weten ga je maar mooi zelf op onderzoek uit.

Maar eigenlijk had ik het na een kwartiertje lezen wel zo’n beetje door. Boeren worden gestraft vanwege een falend beleid van de overheden, jawel. Als je leest wat voor een gepruts er heeft plaatsgevonden tussen 1995 en het heden dan sla je daar steil van achterover. Een kwartiertje….

Als Nederland haar gemaakte fouten door ambtelijk falen wil goedmaken moet zij dat niet doen over de rug van de boeren maar dan de hand in eigen boezem steken. Doch helaas vindt er maar al te vaak een stoelendans plaats binnen de ambtenarij waardoor de falende betrokkenen telkens het stinkstokje hebben overgedragen aan hun opvolgers.

En nu is dus die arme minister van der Wal aan beurt om de boeren de strop om de nek te hangen. En ze doet het nog ook! Niet slim. Beetje boerenslimheid zou ik zeggen. En met dat laatste raak ik dan toch iets aan, een zeer gevoelige snaar. Nu citeer ik een woordenboek:

boerenslimheid of boerenverstand is een eigenschap die mensen wordt toegeschreven wanneer zij zonder enige vooropleiding te hebben gevolgd een logische redenatie volgen of duidelijk aanvoelen hoe de vork in de steel zit.”

Aha, ik ben dus ook behept met boerenslimheid, gelukkig maar, ik dacht al.

Nu naar de realiteit, er wordt geprotesteerd door de boeren en er is nu volop aandacht voor het probleem. Jammer genoeg is er ook sprake van aanwezige ‘boerligans’, zij die menen enkel door middel van geweld en bedreiging hun gelijk te krijgen. Zo jammer want daardoor haal je een flinke streep door de sympathie van de bevolking. Laten we hopen dat de boerligans door de eigen organisaties intern tot de orde worden geroepen.

Mijn idee: trek de stekker uit de gemaakte plannen die de boeren zo hard raken. Laat de boeren en hun bedrijven met rust. Het is een kwestie van tijd, de boeren hebben toch al moeite met het voortbestaan. Vaak is er geen sprake van opvolging. Niemand van buiten de boerengemeenschap wil studeren gaan voor boer, het zal dus uiteindelijk vanzelf worden opgelost, dit probleem welke is veroorzaakt door de overheid zelf.

Stront aan de knikker? Handen wassen maar niet in onschuld!