Mijn 3e hersenhelft…

Ik liep van de week te wandelen met mijn lieve vrouw en honden en dan lopen we altijd te keuvelen over van alles en nog wat. Zo hadden we het over onze jongste en ik merkte op: die doet altijd alles ‘op zijn elf-en-dertigst’. Op z’n gemakkie dus. Op school werd hij dan ook bestempeld als ‘Mister no stress’.

En zo vroegen wij ons af waar die term vandaan kwam. Ik heel trots: ‘dat komt van de Elfstedentocht, namelijk 11 steden en 30 dorpen en daar ben je wel ff mee bezig’. Logisch, klonk het naast mij. Opgelost, dacht ik. Toch maar ff goegelen thuis en wat denk je? Helemaal niet waar dus. Zoek het maar op!

Zo ook hadden we het dan over parate kennis. Wij vinden dat parate kennis een must is echter tegenwoordig grijpt iedereen direct naar het gochomobieltje om het ff te goegelen, zogenaamd voor de zekerheid, terwijl bijna niemand nog over parate kennis beschikt! Ik noem mijn hulpmiddelen als Imac en Iphone dan ook met verve mijn zogenaamde ‘derde hersenhelft’.

Parate kennis is dus niet meer van deze tijd is mijn idee. Wat te denken van het hoofdrekenen, is niet meer nodig en zeker niet bij betalingen immers tegenwoordig gaat alles met plastic geld en als je al contant betaalt dan verklapt de kassa hoeveel precies er teruggegeven dient te worden. Probeer dan ook maar niet wat kleingeld bij te passen om de teruggave te vereenvoudigen want daarvan raken de kassamedewerkers gegarandeerd in de stress! Je pincode onthouden hoeft ook al niet meer, je hoeft maar te lachen naar de camera van je gochomobieltje en de betaling is afgerond. Hoppa.

Tijdens de evolutie van de mens zijn onze hersenen ontwikkeld tot wat ze nu zijn en kijk eens wat we er allemaal mee kunnen. En wij handigerds maken met deze ontwikkelde hersenen dan weer kunstmatige intelligentie om zodoende en uiteindelijk deze hersenen ook niet meer te hoeven gebruiken. Handig hoor! En daarmee zullen onze hersenen op termijn dan weer involueren naar het nivo van een paar miljoen jaar geleden vermoed ik. Zeg maar iets ter grootte van een prostaat. Gaan we lekker overnieuw beginnen toch?

Geef een reactie