Deepfake

Als ik dit lees: Een commissie van Tweede Kamerleden heeft deze week via een zoomverbinding gesproken met een deepfake-imitatie van de stafchef van het team van de Russische oppositieleider Navalny, dan denk ik: waar zijn we nu in beland anno 2021?

Alleen die zin al, daar komen woorden in voor welke ik toch echt niet heb meegekregen tijdens mijn opleiding “MoederMavo Nederlands”. Woorden als zoomverbinding en deepfake, waar gaat dit over? Praat me eens even bij zeg! OK, even Googelen dan maar en de oplossing is daar.

Het is maar goed dat ‘De Dikke Van Dale’ niet meer gedrukt wordt anders had men diverse keren per maand een herdruk in gewijzigde vorm nodig.

Nog maar te zwijgen over de verkiezing ‘woord van het jaar’, van mij mag dat al bekend worden gemaakt hoor: deepfake, een echt Nederlands woord dat iedereen begrijpt! Chapeau ofwel goed gedaan! Man, man, man. Godfried Bomans onwaardig, die keert zich maar al te vaak om in zijn graf en ik draai in levenden lijve met hem mee.

Deep fake, letterlijk vertaald kom ik dan uit op diepe nep. Mooi zat.

Hou vast die gedachte, we kunnen hier wel wat mee. Neem nou die diepe nep van het OM om het op een akkoordje te gooien met ABN-Amro, heb je dat gelezen, gevolgd? Diepe nep!

Stel, je bent witteboordencrimineel en je moet wat crimineel geld witwassen dan kun je dat blijkbaar ongestraft doen. Het OM gooit het op een akkoordje met je en hop, klaar is Kees of in dit geval klaar is Gerrit.

Wat ik me dan afvraag zijn een paar kleinigheden:

Er wordt een schikking getroffen van € 450 miljoen Euro. Mwah, dan stoppen we dat in onze staatskas en we hoeven niet verder te procederen. Jongens, dat is toch diepe nep?

Niemand in het gevang, niemand op het schavot en we gaan gewoon door met waar we gebleven zijn.

Om hoeveel geld zou dit grapje werkelijk zijn gegaan? Hoeveel Euro’s zijn wij, de trouwe belastingbetalers, werkelijk misgelopen in onze staatskas? Nou? Vertel eens?

En waar komen die knaken vandaan? Is daarover gesproken en is dat uitgezocht? Tuurlijk niet, dan komen we in een circuit waar enkel geweld nog telt, ze (lees die criminelen) leggen je zo om. Voilà, kort en bondig uitgelegd a la Willem1punt5. Jip en Janneke kunnen hier een punt aan zuigen.

 

Nog zo’n deepfake verhaal, ik kwam dit tegen in een artikel in de Metro, lees het maar na, klik er maar op:

Bitcoin verbruikt jaarlijks ‘meer elektrische energie dan Nederland’

Ik ben echt niet meer van deze wereld, ik snap hier geen ene moer van. Het ‘minen’ (weer zo’n prachtig nieuw Nederlands woord rijp voor de tip van de week voor het woord van het jaar) zou meer energie verslinden dan wij in Nederland met z’n allen opmaken? Lees het maar, ik ben afgehaakt. Wim Sonneveld zong het al zo mooi: ‘ja, ik ben belazerd’!

Back to basics dan maar, oeps, ik bedoel terug naar de basis.

Ik heb mijzelf erop betrapt dat ik al jaren geen boeken meer lees terwijl ik dat vroeger (lees ca. 30/40 jaar terug) zo graag deed. Dat verdomde internet houdt mij daarvan af. Ik snap nu ook ineens waar al die verwardheid van mij vandaan komt. Dat komt omdat ik enkel nog maar flarden lees, bijna niets houdt mijn aandacht vast. Lees ik wat op Facebook van iemand die poogt een aardige bijdrage te leveren, dan haak ik al af als ik zie dat het verhaal meer dan een beeldscherm vol inhoudt.

Zo ook met nieuwsberichten, er komen allerlei berichten langs maar vaak over hetzelfde onderwerp, 1 alinea verder en hop, ik haak alweer af. Hebben jullie dat nou ook? En wat verbaast ons nu werkelijk nog? Dat door de overheid overeind gehouden banken nog altijd te veel witteboordencriminelen handhaven die nooit genoeg hebben? Ook niet want ik tref nauwelijks reacties aan, we vinden het de normaalste zaak van de wereld! 

Wacht maar tot je een boete krijgt voor 2 km te hard rijden van € 48,00. Wedden dat je dan ook een deal wil sluiten met het OM? Haha, schokken maar! Geen ontkomen aan! Ik ben ervan overtuigd dat je je hele wereld om je heen zal vertellen over deze in jouw ogen onterecht hoge boete. 2 KM pffft, oplichters zijn het. Tenzij je Gerrit heet natuurlijk, dan ontkom je er wel aan met een akkoordje met het OM.

Lezen, daar had ik het over. Ik heb sinds jaren weer eens een boek gekocht. Nu niet lachen, ik heb een e-book gekocht want om ontwenningsverschijnselen te vermijden ga ik e-readen. In begrijpelijk Nederlands: ik ga een boek lezen op mijn laptop, mijn trouwe Appletje.
Kan toch niet zo zijn dat ik een echt boek ga kopen en mijn Appletje ter zijde leg? Dat bestaat niet! Zou ik weer zomaar in verwarring kunnen raken dus ik begin langzaamaan aan mijn herstel te werken. Het herstel naar mijn oude leventje waarin een boek onmisbaar was naast mijn bed. Komt vast wel goed.

 

En anders druk ik de TV wel aan welke tegenover mijn bed hangt en ga ik lekker Netflixen, mijn nieuwste slaapmiddel, haha.

Fijn weekend allemaal en vooral een leuke Koningsdag gewenst.

Geef een reactie